BACK

Blondiner i mörker

Med sina 25 kvadratmeter är Skärets konsthall i nordvästra Skåne antagligen världens minsta. I år är det fem år sedan Gunhild Stensmyr tog över den före detta fiskaffären på Skäret och byggde om den till ett av regionens vackraste rum för samtidskonst.
I år har säsongen, som pågår till augusti, just invigts med foton av Lundafödda Julia Peirone som visar nya fotografiska verk under samlingsrubriken ”Black Blondes”.
Bilderna är en svit om fem, alla med blonda flickor, fotograferade så att man bara ser deras huvuden, en del av deras gestikulerande händer och armar – och ett rep. Resten av motivet vilar i totalt mörker.

– Repet är det som binder flickorna samman. En del uppfattar det som något lekfullt, kanske som ett hopprep. Andra uppfattar stämningen i bilderna som hotfull och otäck, säger Julia Peirone.
Hon beskriver sin arbetsmetod som en blandning av dokumentärfoto och iscensättande av idéer.
– Jag jobbar väldigt intuitivt och brukar testa olika element. Jag fotograferar mycket ute i stan, material som jag sedan kan sitta och pussla tills det bildar ett slags collage eller montage, säger hon.
Julia Peirone är både fotograf och konstnär, utbildad först vid Fotohögskolan i Göteborg för bland annat Tuija Lindström, därefter på Konstfack i Stockholm.
I höst åker hon till London på ett ettårigt Iaspisstipendium.

KONST:

vad?”Black Blondes”, fem fotobaserade verk av Julia Peirone.
var? Skärets konsthall, vid väg 112 efter Åstorp på väg mot Mölle/Arild. Karta finns på www.skaretskonsthall.se.
när? Dagligen till och med den 29 juni.

Lilith Waltenberg